Spānija Latvija: Šis blogs ir veltīts Latvijai un Spānijai, tāpēc raksti par Latviju lasāmi spāniski, bet raksti par Spāniju latviski. Blogā var atrast sākot ar receptēm līdz ceļojumu aprakstiem, tradīcijām un vienkārši interesantām lietām.

España Letonia: Este blog se dedica a Letonia y España por eso los artículos de Letonia están en español y los artículos de España en letón. ¡Descubre Letonia en este blog!

9 jun 2012

Kalimočo – Kalimotxo/ Calimocho


Kalimočo (kalimotxo - basku valodā, calimocho - spāņu valodā) ir atspirdzinošs dzēriens, kas pagatavots no kolas (Coca-cola) un lēta sarkanvīna.

Vārds ‘kalimočo’ radies 1970.gados. Tā izcelsme nav īsti zināma, bet pastāv vairākas versijas.

Populārākā versija jau ir kļuvusi par leģendu. Darbība notiek Basku zemē 1972.gadā Algortas pilsētas Puerto Vieho (Puerto Viejo) daļā. Iedomājamies pilsētas svētkus ar visiem tiem piederošiem tirgotājiem, to skaitā dažādu dzērienu tirdzniecības vietas ar bāra leti. Vienā no tādām tirgotāji pamanīja, ka pārdošanai domātais vīns bija sabojājies un, pirms tā izmešanas, viņiem ienāca prātā doma sajaukt to ar kādu citu dzērienu, lai nezaudētu naudu.  Sajaukuma izgudrotāji bija divi vīri, saukti Kalimero (Kalimero) un Močo (Motxo). Cilvēkiem garšoja jaunizgudrotais kokteilis un viņiem par godu, to sāka saukt par kalimočo. Līdz 1980.gadam dzēriens ātri kļuva pazīstams Basku zemē un Navarrā, bet vēlāk jau visā Spānijā.


Pastāv arī otra versija, kas stāsta, ka sajaukums jau no paša sākuma bijis vīns ar kolu. Šī versija nāk no Itālijas, kad amerikāņu karavīri Otrā Pasaules kara laikā vēlējās izmēģināt jaunu kokteili un sajauca sarkavīnu ar kolu.

Mūsdienās Spānijā pieņemts pagatavot kalimočo jauniešu ballītēs (botellones), kad tas tiek gatavots 5 litru pudelēs. Karstā laikā kalimočo iespējams nogaršot arī lielākā daļa bāros.

Gatavojam kalimočo

Sastāvdaļas:
Sarkanvīns 1litrs
Coca-cola 1litrs








Atceramies, ka attiecības ir viens pret vienu. Ja vēlamies tikai pagaršot kādu glāzi kalimočo, tad 2 litri dzēriena būs daudz par daudz. Varbūt puslitrs no viena un otra divām personām būtu pietiekami.



Vīna izvēle:
  • Labāk izvēlēties lētu sarkanvīnu, jo ar labu vīnu garšo sliktāk un turklāt nav vērts bojāt labu vīnu.
  • Ieteicams skābs vīns, jo kola jau pati par sevi ir salda.
  • Spānijā pieņemts pirkt vīnu tetrapakās, jo tas ir gan lēts, gan slikts.
Ja gatavojam kalimočo kādā tukšā plastmasas pudelē, ieteicams sākt ar vīnu un pēc tam tikai liet kolu. Vēl tikai jāsakrata pudele, lai kokteilis būtu labi sajaukts un gatavs. Ja kalimočo gatavojam kādā lielā krūzē, tad pirms pasniegšanas neaizmirstam samaisīt.

Izmantotās interneta vietnes:
  1. Vino con cola
  2. Las bebidas del verano: el kalimotxo y sus variantes

No hay comentarios:

Publicar un comentario